Najveći Nature akvarij - skica

Najveći Nature akvarij u povijesti II dio

Vizija Takashi Amana za izradu najvećeg akvarija do sada!

Prostor koji mu je ponudio lisabonski Oceanarij veličine je 600 m2. Kako ga najbolje iskoristiti?
Amano je izjavio kako želi u potpunosti iskoristiti prostor te u njega postaviti jedinstveni aquascape. Tako je nasta akvarij dug 40 m u obliku slova “U”.

U svibnju 2013. odmah po povratku iz Lisabona, zatražio je od zaposlenika da mu izrade maketu akvarija. U prostoru gdje je zamišljeno postavljanje akvarija postoje 4 stupa koji su mu predstavljali problem. Pri stvaranju Nature akvarija betonski stupovi su ništa manje nego trn u oku, stoga se prvo bilo potrebno uraditi mnoge simulacije.ada lisabon 40m aquarium

 

 

Razlog zbog čega se na simulacije trošilo mnogo vremena nisu samo 4 betonska stupa već osvjetljenje te vrlo zahtjevan i dugotrajan proces čišćenja i održavanja. Konačne dimenzije akvarija su 40 metara dužine, 2,5 metara širine i 1,5 metara visine vodenog stupa. Kapacitet akvarija je 170 tona vode. Uzimajući u obzir sve parametre čak je i Amanu bilo teško donositi bilo kakve odluke. Dinamičan izgled akvarija navodi ljude da se osjećaju kao u stvarnom podvodnom okruženju. Kako bi ostvario svoju viziju, pomno je planirao svaki korak temeljeći ga na svom dosadašnjem iskustvu.

 

ada 40m aquarium build

 

Najveći Nature akvarij u povijesti I dio

 

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.