Štapići za prihranu

Štapići za prihranu Multi Bottom i Iron Bottom sporo se razgrađuju te tako korijenje biljaka opskrbljuju hranjivim sastojcima duže vrijeme. Kako bi vaš aquascape izgledao lijepo i nakon dužeg vremena isto tako kako bi se vaše Cryptocoryne i Echinodorus uspješno razvijale potrebno je dodati prihranu jer se ove vrste biljak hrane isključivo kroz korijen. Ispravno korištenje štapića za prihranu pomaže vam unaprijediti aquascapeing vještine.

iron bottom & multi bottom

Multi Bottom i Iron Bottom

Za razliku od tekućih gnojiva koje bilje brzo upijaju kroz svoje listove, štapići za prihranu bivaju razgrađeni od bakterija tako biljke s lakoćom kroz korijen uzimaju sve potrebne hranjive sastojke. Ovakav način prihrane ne djeluje brzo kao tekuće gnojivo, većsvojom razgradnjom dugoročno i učinkovito opskrbljuje korijen biljke hranjivim sastojcima. Kako bi maksimizirali učinak važno ih je koristiti s podlogama bogatim bakterijama. Multi Bottom je prepun hranjivih sastojaka pomiješanih s elementima u tragovima, a koristi se kako bi se u podlogu vratili hranjivi sastojci. Za podloge u kojima su većinom zasađene stabljičaste biljke, dovoljno je samo povremeno dodavati prihranu u podlogu kako s vremenom ne bi izgubila sve hranjive sastojke. Nedostatak željeza u podlozi može dovesti do značajnog gubitka boje na listovima biljaka iz porodice Cryptocoryne i Echinodorus. Iron Bottom je također prepun hranjivih sastojaka ali ovoga puta pomiješanih sa željezom. Potrebno ga je koristiti kako bi se pojačala boja u listovima. Duga varijanta Multi i Iron Bottom prihrane prikladna je za velike akvarije s debljim slojem supstrata. Vrlo je važno da se štapići pravilno umetnu u podlogu te da ne ostanu viriti iznad supstrata jer bi njihovo otapanje moglo prouzročiti ubrzan rast algi. Bottom Release je učinkovit alat za ispravno umetanje štapića za prihranu u gusto zasađenim akvarijima prepunim kamenja i grana.

Bottom Release

Bottom Release

Bottom Release – koristan posebno dizajniran alat

Bottom Release je specijalno dizajniran injektor za precizno umetanje Multi Bottom i Iron Bottom štapića na željno mjesto. Ovaj alat omogućava da štapiće za prihranu umetnete duboko u podlogu kako bi uspješno opskrbili korijene biljaka hranjivim tvarima. Iz imena se može naslutiti, za ovaj proizvod inspiracija je bio shutter release koji se koristi u fotografiji. Bottom release je proizvod kojega je osobno dizajnirao Takashi Amano.

Bottom Release

Možete osjetiti silu kojom se štapić utiskuje u podlogu. Korištenje profesionalnih alata čini hobi ugodnijim

 

Bottom Release

Mali prorez na vrhu Bottom Release može se suziti ako štapići počnu ispadati

 

Korištenje listova kao orijentira

NAgoods-05_05

Kao mjesto za umetanje štapića za prihranu, izbjegavajte umetanje u blizini glavnog korijena biljke, umjesto toga za umetanje odaberite lokaciju ispod vrhova listova. Biljke uglavnom za uzimanje hranjivih sastojaka koriste tanke vrške korijena, a rijetko debeli dio glavnog korijena. Kao uobičajeno obilježje svih biljaka,vrh lista može se koristiti kako bi se lakše odredilo mjesto vrška korijena.

 

Izvor: ADA Aqua Journal

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.